karmel amoniakalny

       

Archiwum


black cold cat portal

Temat: Fortuna, Czarne
Ocena z ARTomatu   Kolor: barwa ładna ciemna, typowa dla ciemnego piwa, szkoda że otrzymywana przez dodatek karmelu amoniakalnego [4] Piana: średnio dobra [3] Zapach: słodki, oddaje charakter piwa [4] Smak: charakterystyczny, bardzo słodki smak (dodawany jest cukier), pod koniec odczuwalna goryczka, wyjątkowe piwo, nie przez wszystkich doceniane [4.5] Wysycenie: dobre nasycenie, odczuwalne na języku [4] Opakowanie: opakowania szklane - butelki 0,5 litra ze szkła brązowego czyli takie jakie powinny być [5] Uwagi: Moja ocena: [4.15]
Źródło: browar.biz/forum/showthread.php?t=715



Temat: Kuchnia na różne sposoby
...tytanu używany do słodyczy, gumy do żucia, do polewy do drażetek i pierników. E-172 - tlenki i wodorotlenki żelaza - w brunatnych osłonkach kiełbas. E-173 - pył aluminiowy - w srebrnych kuleczkach do dekoracji tortów i mazurków. E-174 - srebro - do wyrobów cukierniczych. E-175 - złoto (okruszki prawdziwego złota). E-180 - pigment rubinowy - w woskowej osłonce serów E-181 - tanina, substancja klarująca i środek filtracyjny. E-150c - karmel amoniakalny, zakazany do żywności Konserwanty: E-200 - kwas sorbowy, nieszkodliwy, dodawany do serów, margaryny, przecierów. E-201 - sorbinian sodu, nieszkodliwy, dodawany do serów, musztardy, margaryny. E-202 - sorbinian potasu, nieszkodliwy, w serach, margarynach, przecierach. E-203 - sorbinian wapnia, nieszkodliwy, w serach, musztardach, przecierach. E-228 - priosiarczyn potasu - w cukrze skrobiowym, w mączce...
Źródło: forum.grzybland.pl/viewtopic.php?t=3308


Temat: Jurand, Dublin
...w Spychowie przez które przepływa Krutynia :) Wiecie, na kajakach każde piwo smakuje bardzo dobrze...więc tylko dwie uwagi nie dotyczące smaku: - pienistosć lepsza niż przeciętna - barwa na tyle jasna, że okreslenie "czarne" może cokolwiek irytować. Nazwałbym je raczej ciemnawe, co brzmi jak czeskie / słowackie "tmave". Obie cechy wynikają stąd, że do barwienia piwa użyto ekstraktu ze słodu barwiącego, a nie karmelu amoniakalnego który ma znacznie większą siłę barwiącą. Piwo barwione słodem albo ekstraktem ze słodu należy uznać za produkt względnie szlachetny.
Źródło: browar.biz/forum/showthread.php?t=25674


Temat: Tłok
...Najbardziej na miejscu. Gatunek człowiek jada posiłki wysoko energetyczne i pije napoje energetyzujące takie jak kawa. Ja piję kawę. Kawę słodzę i dolewam mleka. Marek nie lubi kawy ani słodzonej ani czarnej ani nawet z mlekiem za to marek lubi popijać wodę, z CO2 z syropem glukozowo-fruktozowym z regulatorem kwaśności: kwas cytrynowy i cytrynian sodu z bardzo ważną tauryną, kofeiną, glukuronolaktonem z inozytolem z aromatami z barwnikiem: karmel amoniakalny z ryboflewiną z niacyną z kwasem pantotenowym z witaminą B6, B12 i z substancją konserwującą: benzosen sodu i sorbian potasu. Marek lubi. Marek siedzi tuż obok, po mojej lewicy, przed drukarką obok kserokopiarki na tle pomarańczowej ściany. Ja siedzę na tle segregatorów. W aneksie kuchennym parze kawę już raz parzoną. Kawy są sypane i rozpuszczalne i te pierwsze należy parzyć w ekspresie, a te drugie są już raz parzone i...
Źródło: prozatorskie.pl/forum/viewtopic.php?t=4193


Temat: [ sprzedam ] Nokia E70
E150a karmel alkaliczny, karmel klasy I E150b karmel zasadowo-siarczynowy, karmel klasy II E150c karmel amoniakalny, karmel klasy III E150d
Źródło: 84.40.225.194/forum/viewtopic.php?t=4891


Temat: 2010.06.11-12 - Lwówek Śląski, Festiwal Smaków Regionalnych
Ponieważ portery to mój ulubiony gatunek piwa to się cieszę, a jeszcze bardziej się ucieszę z Karmelowego jeżeli będzie to piwo takie jak warzono w PRL (nisko alkoholowe piwo dosładzane ze słodem karmelowym i barwiącym) a nie jakiś wymysł z chemiczny z dodatkiem, tfu, karmelu amoniakalnego?
Źródło: browar.biz/forum/showthread.php?t=87916


Temat: Krajan, Ciemne
...Ja uwielbiam te czarne smoły. [5] Piana: Tworzy się sporą czapą ale i szybko znika. [3] Zapach: Przyjemny ale i wyraźny zapach karmelu rozcieńczonego. [4] Smak: Z jednewj strony bardzo fajne lekkie ciemne piwo o smaku delikatnie karmelowo-słodkim ale z drugiej ten smak jest niezbyt wyraźny a i piwo smakuje trochę jakby rozwodnione. Ogólnie pokrewieństwo w samych nutkach z Belfastem co niestety świadczy o tym, że używano karmelu amoniakalnego a nie słodu karmelowego. [3.5] Wysycenie: Ładnie wchodzi i ładnie się układa w żoładku. [5] Opakowanie: Bardzo zgrabna kolorystycznie etykieta z dobrze dopasowanym krojem napisu. [5] Uwagi: Ogólnie lżejsza wersja Irlandzkiego mocnego. Trochę zawód bo do ciemnego piwa z prawdziwego zdarzenia trochę mu brakuje choć na polskim rynku i tak warte uwagi. Moja ocena: [3.85]
Źródło: browar.biz/forum/showthread.php?t=53194


Temat: Zupa z soczewicy
zupa the best, właśnie zjadłem. A gdzie kupujesz ten bulion warzywny, który nie ma chemii? Bo ja mam rosół warzywny "Knorr" i tam jest glutaminianek sodu, inzonian disodowy, guanylan disodowy, wszystko to substancje wzmacniające smak i zapach. Jeszcze jest barwnik karmel amoniakalny, ale to brzmi już przyjaźniej. Ale byłem zawsze noga z chemii, więc nie wiem, co to za specjały. Ucieszyłbym się, jakbym się dowiedział, bo glutaminianek można nieraz spotkać. Zawsze wolę bez chemii, jeśli jest niezdrowa (jest zdrowa chemia?). Ale dodałem tę kostkę i dodałem też więcej niż łyżeczkę curry, to wszystko na ponad 2 litry zupy chyba (w tych ponad 2 litrach warzywa i wszystko, cała zupa). I zamiast 2...
Źródło: vegie.pl/viewtopic.php?t=67


Temat: Co jemy tak naprawde ?
...E132 - indygotyna; niebieski; nieszkodliwy; E133 - błękit brylantowy FCF; zielono-niebieski; odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych; E140 - chlorofil; zielony; nieszkodliwy; E141 - kompleksy miedziowe chlorofili; zielony; nieszkodliwy; E142 - zieleń brylantowa; rakotwórczy; zielono-niebieski; genotoksyczny dla bakterii; E150a - karmel; brązowo-czarny; nieszkodliwy; E150b - karmel siarczynowy; brązowy; E150c - karmel amoniakalny; brązowy; E150d -
Źródło: musicmetal.org/forum/viewtopic.php?t=417


Temat: Zupa z soczewicy
Bulion warzywny kupuje w green wayu, ma w skladzie tylko suszone warzywa i sól; a mozna tez dodac sól smakową, np cebulowo czosnkową. Jest tam tez bulion warzywny w kostkach ale drogi więc nie kupuje go. Karmel AMONIAKALNY to dla mnie nie brzmi dobrze;) a w ogole karmel jest rakotwórczy. ?eby bulion warzywny był w płynie, bierzemy proszek i pół szklanki wody:D Pozdrawiam!
Źródło: vegie.pl/viewtopic.php?t=67


Temat: SKLADNIKI KTÓRYCH NIE ZNAMY
Oki, wklejam listę E-witaminek * Cukier - Sacharoza * Cytrynian trójmagnezowy * Ekstrakt drożdżowy * Polidekstroza (spolimeryzowana glukoza) E1200 * Skrobia utleniona E1404 * Fosforan dwuskrobiowy E1412 * Acetylowany adypinian diskrobiowy E1422 * Karmel E150A, Karmel jasny * Karmel siarczynowy E150B * Karmel amoniakalny E150 C *
Źródło: montignac.com.pl/forum/viewtopic.php?t=210


Temat: Czy wiemy Co Jemy
Witam, Obecnie syrop glukozowo- fruktozowy robi zawrotną karierę w pasiekach. Jest płynny, tani, i rewelacyjny do produkcji podróbek miodu. Syrop pszenny jest tylko słodki, bezbarwny i bez obcych posmaków, a kukurydziany........ REWELACJA!!! Konsystencja płynnego miodu i złotawy kolor oraz przyjemny posmak. Wystarczy dodać karmel amoniakalny (jest używany do produkcji coli) i już mamy gotowy super miodek. I nie trzema wcale nim pszczół zakarmiać aby odwirować "miodu". Konsument nie jest w stanie ocenić co kupił, a nawet będzie zadowolony że "miód"nie krystalizuje Na cukrze tego numeru nie da się zrobić. Pozdrawiam,
Źródło: pasiekaambrozja.pl/forum/viewtopic.php?t=2276


Temat: Co było pierwsze? Coca-Cola czy Pepsi?
...od mieszanki cukru oraz ekstraktów otrzymywanych z wanilii, pomarańczy i cytryny. Pozostałe składniki mają znikomy wpływ na smak napoju. Do 1929 roku Coca-Cola zawierała znaczną ilość kokainy, jednak obecnie jej zawartość w napoju jest niezauważalna. Coca-Cola zawiera też względnie niewielką ilość kofeiny (około 10 miligramów na 100 mililitrów). Skład Wartość odżywcza w 100 ml woda, cukier, dwutlenek węgla, karmel amoniakalno-siarczynowy (barwnik), kwas ortofosforowy (regulator kwasowości), aromaty, kofeina Wartość energetyczna 180 kJ (42 kcal) Białko 0 g Węglowodany przyswajalne 10,6 g Tłuszcz 0 g http://www.i-pila.pl/forum/viewtopic.php?t=1030 Więcej znajdziesz w www.gogle.pl tam masz tego sporo Ja osobiście wole Pepsi,jak dlamnie jest lepsza w smaku,ale jak chodzi o zakład to poszukaj.
Źródło: forum.gomoku.pl/viewtopic.php?t=406


Temat: z cyklu "Twoja stara..."
woda, cukier, dwutlenek węgla, karmel amoniakalno-siarczynowy E 150 d (barwnik), kwas ortofosforowy (regulator kwasowości), aromaty, kofeina chyba producent nie podaje nam pełnego składu
Źródło: e-gorniak.com/v1/viewtopic.php?t=2478




Sitedesign by AltusUmbrae.